Skip navigation


Minister Magnus Heunicke på Facebook

Her kan du følge med, når sundheds-og ældreministeren kommenterer på sundheds- og ældreområdet.

Opslag fra den 2. december 2020

Kom med bag kulisserne

Jeg vil gerne tage jer med bag kulisserne i vores strategi for test, opsporing og isolation. Vi havde intet af det, da pandemien ramte Europa og Danmark, men det har vi fået opbygget. Og det har gjort en forskel for os alle.

Vi er et af de lande, der tester suverænt flest mennesker hver dag ift vores indbyggertal. Det betyder, at vi finder de skjulte smittekæder tidligt.

Og nu udbygger vi yderligere som næste skridt i vores danske teststrategi. Derfor her en opdatering fra TestCenter Danmarks nye analysefacilitet i Aarhus.

På fotoet ses PCR-maskinerne, der kan analysere prøver for op mod 30.000 danskere i døgnet. De første analyser starter mandag, og så bliver kapaciteten løbende udbygget, så vi kan teste bredt og hurtigt.

Velkommen ombord til alle de nye medarbejdere på det nye laboratorium i Aarhus. Tak for jeres indsats, I gør en forskel for os alle.Opslag fra den 1. december 2020

God morgen her 1. december

Jeg er på vej ind på job, og jeg er fuld af kampgejst. Sammen kan vi slå den virus og holde den nede, indtil vi har de vacciner.

Smittetallene er for høje her i København og i en række af de kommuner, der ligger i større eller mindre afstand i forbindelse med hovedstaden.

Derfor vil vi i dag fortælle om en række nye, skærpede tiltag, som vores sundhedsmyndigheder anbefaler skal til i præcis det område. Det er skræddersyede tiltag, der sætter ind ift de aldersgrupper, aktiviteter og geografiske områder, hvor der lige nu er for lange smittekæder og hvor smitten spredes. Tiltagene er drøftet med alle folketingets partier, erhvervslivsorganisationer og senere mødes jeg virtuelt med borgmestrene i kommunerne om samarbejdet.

Mange af os har smitten inde på livet nu hos familie og venner. Nogen har måske oplevelsen af, at der er en mild sygdom. Det er desværre meget mere nuanceret. Vi kan se, at der er overdødelighed i landene omkring os, vi har mange indlagte på vores sygehuse og vi ved, at smittekæderne i sidste ende rammer vores ældre og sårbare, hvis ikke vi får dem brudt.

Derfor en indtrængende appel fra mig: Hjælp dig selv og dine medmennesker. Følg anbefalingerne. Overhold din isolation, hvis du er smittet. Husk afstand, mundbind, afspritning mm.

Vi kommer kun igennem det her sammen.

Og lige en opdatering fra min familie: Nu er alle uden for smittefare igen, og der er gået den tid efter coronasmitte, som myndighederne anbefaler. Dejligt at være sammen alle fire igen ❤️

God 1. december til alle. Vi kan gøre det her.


 Opslag fra den 25. november 2020

Morgenhilsener til alle

Søvndrukne piger på bagsædet, jeg tænder for trafikmeldinger i radioen, ingen motorvejskø endnu, tidlig morgenmad klaret, og nu er vi over broen fra Enø til Sjælland... Vi har sat kursen mod mit arbejde i København og pigernes skole.

Her i familien er vi nu på 3. uge adskilt med isolation pga corona. Det er en lang og smitsom omgang, så vi skal holde os adskilt noget tid endnu, og med aftensmad på facetime og virtuelle knus og kys klarer vi den og savner, at vi alle snart kan være sammen igen.

Tak til venner og familie, naboer og genboer for hjælp til indkøb, for flødeboller og blomster. Det er så dejligt at få den hjælp.

Jeg sender de bedste tidlige morgenhilsener til alle. Og en særlig hilsen til jer, der har smitten inde på livet på den ene eller anden måde.

Og til os alle: Der er lys for enden af tunellen nu med vacciner snart på vej. Vi skal bare igennem den her tid på bedst mulige måde, hvor vi passer på hinanden.

Hav en god onsdag.


Opslag fra den 24. november 2020

Vigtig besked fra Søren Brostrøm

Kommer til en skærm.. eller et badeværelsesspejl nær dig!

Kom så Danmark, lad os holde fast og bryde de smittekæder. Vores forholdsvis lave indlæggelsestal, ingen overdødelighed, styr på epidemien og et så åbent samfund som muligt. Det er ikke nogen selvfølge. Kræver noget af os allesammen.

Tak til de geniale og kreative hoveder, der har lavet den her. Et grin i en hård tid - klik på billedet nedenfor og få dig et grin. 

 


Opslag fra den 21. november 2020

Opdatering på situationen i Hovedstaden og på og omkring Vestegnen

Jeg vil gerne give en opdatering på situationen i Hovedstaden og på og omkring Vestegnen:

Statens Serum Institut analyserer løbende coronavirussens vej igennem samfundet og bruger sekventering til at afkode, hvilke virusvarianter der spreder sig i hvilke smittekæder. Sekventeringerne fra hele landet viser, at de største sammenhængende smittekæder primært er i københavnsområdet. Det viser meget præcist, at vi stadig har et arbejde med at få brudt de smittekæder effektivt. Det skriver jeg mere om lidt længere nede i opslaget.

For der er også gode nyheder. Grafen her i opslaget viser, hvordan 7 dages incidensen har udviklet sig for de 11 kommuner på og omkring Vestegnen. I disse kommuner har vi sat ind med tiltag, test, opsporing, isolation og taskforce, og vi kan konstatere, at der siden starten af november generelt er sket et fald i smitten. De fleste af kurvernes stigning fik vi stoppet. Godt arbejde, tak for indsatsen. Men det ser desværre ud til, at smitten igen er begyndt at stige den seneste uge. Lige nu er smitten især høj i Herlev, Brøndby og Albertslund.

Ser vi på København og Frederiksberg kan vi se, at smitteniveauet er steget de seneste uger. Den 10. november var der en samlet 7 dages incidens i København og Frederiksberg på 185. Den 17. november var dette tal steget til 210. Her går det altså den forkerte vej lige nu.

Men billedet er nuanceret, og det er vigtigt at få med. For i andre dele af københavnsområdet (Gentofte, Tårnby og Dragør) falder smitten, selv om der fortsat også her er udbredt smitte.

Så lad mig derfor, som jeg skrev i indledningen, gå lidt mere i dybden om de smittekæder, vi ser i Københavnsområdet:

De længste sammenhængende smittekæder, vi har i de nyeste analyserede smittedata i Danmark, er nemlig målt i Københavnsområdet. Det viser, at vi ikke er gode nok til at få effektivt brudt de smittekæder. Når smitten får lov til at fortsætte, så breder den sig, og den kan ramme de af vores medborgere, som er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb pga alder, kroniske sygdomme, fordi de er i gang med andre alvorlige behandlingsforløb med mere.

Derfor vil jeg sige til alle, der er i Københavnsområdet: Vi må og skal have brudt de smittekæder nu.

Myndighederne følger situationen tæt. Vi kan se rundt omkring på den nordlige halvkugle, Europa og USA, hvor hurtigt det kan gå den forkerte vej, hvis smitten kommer ud af kontrol. Derfor vil vi heller ikke tøve med nye tiltag, hvis sundhedsmyndighederne vurderer, at det er nødvendigt.

Men her og nu vil jeg gerne opfordre til, at vi i hele landet og særligt i københavnsområdet står sammen om at knække smittekæderne. Husk de gode vaner, husk at holde afstand, og hvis du er smittet med coronavirus eller er i risiko for at være smittet, så er det helt afgørende, at du går i selvisolation. Pg at du holder isolationen. Hvis du har brug for hjælp, har vi faciliteter klar, kontakt din kommune eller smitteopsporingen for dette. Hvad du gør, gør en forskel for os allesammen. For hele Danmark.

Og så vil jeg gerne sige her til sidst: Jeg ved godt, der i øjeblikket er meget politisk debat. Der er blæst om tingene på Christiansborg, og der er også begået fejl, hvilket der er redegjort for. Det skal jeg være den første til at erkende. Og i et åbent demokrati skal der altid være plads til både politisk uenighed og vores kritiske medier. Jeg er selv uddannet og har arbejdet som journalist, så jeg ved, hvor afgørende vigtigt en kritisk presse er for et samfund. Sådan er det selvfølgelig også nu, og sådan skal det være.

Jeg vil gøre alt for, at vi i Danmark lige nu viser, at vi både kan have en politisk debat og politiske uenigheder og på samme tid arbejde sammen om at holde epidemien under kontrol. På tværs af partier, myndigheder og befolkning. Også selv om mange er trætte af corona. Vi skal igennem den her vinter, og snart får vi vaccinen, som bliver et nyt våben, som vi har sikret kommer til Danmark så snart, den er godkendt.

Derfor en stor tak for jeres hjælp. Sammen kan vi få Danmark fortsat sikkert igennem pandemien. God weekend og husk det nu: Lad os få brudt de smittekæder. I hele Danmark. Tak!

 Opslag fra den 20. november 2020

En uge tættere på vaccinen!

Jeg har den her smukke novemberudsigt her til morgen på vej på job. På grund af smitte og sygdom i familien er jeg stadig nødt til at overnatte i vores sommerhus på Enø. Alle er ved godt mod, men vi savner at være sammen alle fire.

Her er morgensolen over Karrebæk Fjord, som siger god fredag til alle. Og hey.. det er fredag, og det betyder, at vi er en uge tættere på vaccinen, så vi kan sætte en ende på den epidemi.

Opslag fra den 19. november 2020

Jeg vil opdatere med en kort vaccinenyhed

I sidste uge indgik EU endnu en forhåndsaftale om indkøb af vacciner. Denne gang med selskabet Pfizer. Danmark har nu besluttet at tiltræde aftalen, og dermed sikrer vi vaccination af ca. 2 mio. personer, hvis vaccinen er sikker og effektiv og godkendes af myndighederne.

Vaccinen bliver ligesom de andre kommende vacciner 100 procent frivillig. Vi fortsætter indsatsen på at få sikre vacciner til Danmark, så vi kan sætte en effektiv stopper for epidemien. Og nu er vi endnu et skridt fremad.

God dag til alle. Tak fordi I holder fast og hjælper med at vi kan holde epidemien under kontrol i DanmarkOpslag fra den 3. november 2020

Kære alle,

Her fra mig en lidt længere opdatering om senfølger af covid-19 på baggrund af Sundhedsstyrelsens lægefaglige arbejde. De fleste, der rammes af covid-19, går fri af senfølgerne - men der er desværre også mange, som har er hårdt forløb efter selve sygdommen.

Derfor finder jeg, at det er en vigtig information om epidemien, som jeg gerne vil dele. Oplysning er vejen frem.

Senfølgerne kan typisk være træthed, åndenød, svimmelhed og tab af smags- og lugtesans. Det er eksempler på de senfølger, som mange COVID-19 patienter fortæller, de lider af i uger eller måneder efter sygdommen.

Vi har på nuværende tidspunkt set, at senfølger kan forekomme i alle aldersgrupper. Både hos personer, der ikke har andre sygdomme og hos personer med kroniske sygdomme. En britisk undersøgelse har vist, at 20 procent af dem, der har haft COVID-19, har senfølger i 8 uger, og ca. 2 procent har senfølger i tolv uger eller mere. Vi har endnu ikke så præcise tal for Danmark, men vi må forvente, at vi også får en del patienter med senfølger her hos os, efterhånden som flere bliver smittede.

Derfor har Sundhedsstyrelsen i dag udgivet faglige anbefalinger til, hvordan senfølger til COVID-19 skal håndteres i sundhedsvæsenet. Konkret anbefaler Sundhedsstyrelsen, at lettere senfølger håndteres af egen læge, mens komplekse og langvarige senfølger behandles på specialiserede senfølgeklinikker, som oprettes i hver region. På den måde skal vi sikre, at der bliver taget hånd om alle borgere, der rammes af senfølger - uanset hvor i landet de bor.

Formålet med anbefalingerne er tosidigt. Dels skal vi sikre, at alle patienter med senfølger følges til dørs. COVID-19 kan være en alvorlig sygdom, og det er derfor vigtigt, at ingen føler sig efterladt alene med langvarige senfølger uden hjælp. Det andet formål er at sikre, at vi får samlet ekspertisen og på struktureret vis får indsamlet dokumenterbar viden om senfølgerne. COVID-19 er en ny sygdom, og der er stadig meget, forskerne ikke ved om, hvordan og hvor længe den påvirker forskellige patientgrupper.

Derfor er der sundhedsvæsenets opgave at gøre sig klar og implementere anbefalingerne. Det er det første og vigtige skridt mod, at vi kan få mere viden og yde bedre hjælp til de ramte.

Jeg sætter et link ind til anbefalingerne her, hvis du vil læse mere:
 Sundhedsstyrelsens hjemmeside: "Nye klinikker til patienter med svære senfølger efter COVID-19"  Opslag fra den 31. oktober 2020

Regeringen lancerer COVID-19-varslingssystem

I dag præsenterede jeg sammen med mine kollegaer regeringens nye nationale COVID-19-varslingssystem.

Varslingssystemet viser, hvilket risikoniveau Danmark er på, hvilke restriktioner der gælder, og hvad de næste trin kan være, hvis smitten udvikler sig negativt.
Vi åbner op til maskinrummet, så man kan se, hvilke værktøjer myndighederne har i værktøjskassen. Hver uge vil myndighederne opdatere varslingssystemet, som du kan finde på www.coronasmitte.dk/varslingssystem.

Til at udvikle varslingssystemet har sundhedsmyndighederne og ministeriet fået inputs fra førende eksperter fra hele landet inden for blandt andet epidemiologi, medicin, økonomi og samfundsvidenskab. Det har vi gjort for at bringe forskellige perspektiver og kompetencer i spil. Eksperterne vil også hjælpe os fremadrettet med at justere og forfine systemet i takt med, at vi bliver klogere på virussen.

Der er fem risikoniveauer i varslingssystemet. Fra 1-5. I niveau 1 er der lav og lokal smitte med mulighed for opblussen. I niveau 5 er udbredt samfundssmitte og risiko for, at kapaciteten på sygehusene overstiges. Danmark er lige nu på niveau 3, fordi vi ser udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal.

En række andre lande har på et tidligere tidspunkt end Danmark udviklet varslingssystemer. Jeg har været i tæt dialog med mine kolleger i udlandet for at lære af deres erfaringer – gode som mindre gode. Især et element står tydeligt frem. Det er helt centralt, at systemet ikke bliver for rigidt eller statisk, men i stedet kan følge virussens bevægelse i samfundet. I det danske system er det derfor muligt at justere på flere kategorier, i forskellige sektorer i samfundet, på samme tid. Nye tiltag kan iværksættes inden for udvalgte områder, mens tiltag fastholdes på øvrige områder. På den måde kan vi løbende tilpasse kombinationen af tiltag, der kan holde smitten nede.

Epidemien er i bevægelse lige nu rundt om i Europa. På blot to uger er smitten i Europa fordoblet. Tyskland og Frankrig er lukket ned igen, og flere lande har eksponentielle stigninger i smitten. Den situation er vi heldigvis ikke i Danmark. Men Statens Serum Institut har analyseret virusmutationer i Danmark, og der er intet, der tyder på, at coronavirus i Danmark er mindre smitsom eller mindre farlig end i resten af Europa. November bliver derfor en afgørende måned for epidemiens udvikling i Danmark – og vi skal holde fast for at holde smitten nede.

Jeg vil gerne slutte af med at rose alle, der har taget tiltagene og de nye regler i hverdagen til sig. Det er ikke nemt, det ved jeg godt. Det kræver samfundssind at huske mundbindet og begrænse, hvor mange man mødes med. Det er fællesskabet og summen af vores allesammen ekstra meter, vi går (og står fra) hinanden, der bringer smitten ned. Tak for den indsats I hver især gør. Den er til stor hjælp.

 Opslag fra den 25. oktober 2020 kl. 21.56

En hilsen fra Rikke Linding Fredberg i Belgien

Der kommer en hel del hilsener fra danskere i udlandet i de her dage.

Jeg vil gerne dele den her opdatering fra Rikke Linding Fredberg i Belgien. Hun bor i et af verdens hårdest ramte lande lige nu.

Som Rikke så rigtigt skriver, så kan man ikke sammenligne situationen i Danmark med hvad de oplever i Belgien lige nu. Eller i Tjekkiet eller Spanien eller et af de andre hårdt ramte lande.

Men vi kan bruge det til at handle i tide. Al erfaring med den her pandemi siger os, at de lande og de befolkninger, der venter med at handle af den ene eller anden årsag, de får overfyldte hospitaler, de får alvorlig overdødelighed og de må igennem voldsomme nedlukninger af hele samfund.

Derfor handler vi. Derfor sætter vi ind med de nye restriktioner, vi præsenterede i fredags. Og derfor beder jeg alle om hjælp til, at vi får knækket smittekæderne i vores samfund nu.

Lad os passe på hinanden. Alle sammen.

Du kan læse Rikke Finding Fredbergs opslag nedenfor.

 

Rikke Linding Fredbergs opslag på Facebook:

Hej fra Corona-land

Det er år og dag siden, jeg sidst havde noget på hjerte. Det har jeg i dag.

Jeg kan forstå, at nogle er utilfredse og har svært ved at se pointen med de nye og langvarige restriktioner, den danske regering i dag har indført. Det forstår jeg godt. Jeg er også selv pissetræt af at være begrænset i min bevægelsesfrihed og mit sociale liv. Nu på 8. måned i et fremmed land.

Men jeg håber virkelig, at I vil trække i bremsen, mens tid er. Her i Belgien ramte smittetallene for en måned siden et niveau, der ligner det, Danmark oplever nu. Dengang nølede politikerne med at lave restriktioner, og de restriktioner, der kom, var fragmenterede og svære at følge. Desværre viste den tilgang sig at være fatal. I dag viste smittetallene svimlende 16.000 for det seneste døgn. Vel at mærke for et land, hvis befolkning kun er dobbelt så stor som Danmarks. Alle, jeg kender, er enten selv smittede eller kender nogle, der er. Det føles utrygt at gå uden for en dør, og alt er lukket ned.

Ingen - heller ikke politikerne - er herrer over den her virus. Det eneste, vi kan gøre, er at prøve at begrænse dens konsekvenser, indtil den ikke er her mere.

Jeg ved godt, at man ikke 1 til 1 kan sammenligne situationen i Belgien med den i Danmark. Og jeg prøver ikke at være bedrevidende: Men jeg tror altså virkelig, at det er godt, at Danmark reagerer, før det er for sent. Også selvom det er pissetræls.

Det var bare det.Opslag fra den 24. oktober 2020


Knæk cancer indsamling 2020

Om to minutter er jeg klar i callcenteret til #knækcancer. Jeg er glad for at være med igen i år. Kræftsygdom kan ramme alle, og vi har i alle familier kræften tæt inde på livet. Alle fremskridt er vigtige.

 


Opslag fra den 24. oktober 2020 kl. 15.39

Hvorfor det er lige nu, vi sætter ind mod epidemien i Danmark

Kære alle,

Jeg vil gerne forklare, hvorfor det er lige nu, vi sætter ind mod epidemien i Danmark. Jeg lægger nogle tal og prognoser frem, og jeg håber, du vil læse med.

Først vil jeg sige: Jeg ved godt, at er hårdt at skulle forholde sig til nye restriktioner. Men der er ingen vej udenom. Epidemien er her igen, i Europa og også her i Danmark. Hvis vi venter med at sætte ind, så kommer vi for sent.

Det ser vi desværre flere steder på kloden lige nu. Resultatet er overdødelighed, sundhedsvæsener unde pres og meget kraftige nedlukninger med bla spærretider, udgangsforbud og totale nedlukninger af bla restauranter, kulturliv mm. Jeg er i tæt kontakt med mine europæiske og nordiske sundhedsministerkolleger, og meldingerne fra dem er alarmerende.

Der er vi ikke i Danmark. Så nu til spørgsmålet: Så hvorfor sætter vi ind lige nu?

Jeg nævnte på pressemødet, at Seruminstituttets ekspertgruppe for matematisk modellering har lavet prognoser for udviklingen af smitte fordelt på vores fem danske regioner. Deres konklusion er, at vi får stejle stigninger i antal tilfælde af COVID-19 i fire ud af fem regioner i DK - hvis vi ikke gør noget nu!

Jeg har lagt smittekurverne med fremskrivningerne ind herunder, så alle kan se dem, ligesom de sammen med hele rapporten bag er lagt frem på ssi’s hjemmeside.

De viser, at vi står foran nogle af de samme drastiske stigninger i smitten, som de har lige nu i flere andre europæiske lande. I Hovedstadsregionen, Sjælland, Syddanmark og Nordjylland går kurverne i prognosen den helt forkerte vej. Drastisk opad.

Prognosen er lavet ud fra hvad der sker med smitten, hvis vi ikke gør noget. Men det er ikke for sent at ændre den prognose. Vi har stadig udviklingen i vores egne hænder i Danmark.
Kom så. Vi må og skal have vendt den udvikling. Tusind tak til alle for indsatsen.

  Opslag fra den 24. oktober 2020 kl. 13.56

Coronavirussen har accelereret

Coronavirussen har accelereret i vores samfund. Ligesom den er i vækst igen i resten af Europa og også i USA. Vi er i en alvorlig situation, men der er håb. Vi har før bevist i Danmark, at vi kan knække kurven og bryde smittekæderne, når vi står sammen og hjælper hinanden. Tak for jeres indsats.

Hvis du ønsker at se indslaget på Facebook, så klik på billedet nedenfor.

 Opslag fra den 22. oktober 2020 kl. 17.09

760 nye smittede

Siden i går har vi 760 nye smittede. Det er det højeste antal nye påviste tilfælde på én dag i Danmark nogensinde, og jeg vil fortælle lidt om hvordan det stiller os og hvad vi gør nu.
Først og fremmest: Den stigende smitte i Danmark kombineret med udviklingen i Europa giver grund til kraftig bekymring.

Vi har nu haft fire dage med et stigende antal nye bekræftede tilfælde hver dag. Siden mandag er vi de seneste dage gået fra 452, 529, 630 og nu i dag 760 nye bekræftede tilfælde – altså en stigning i antallet af nye tilfælde på 130 siden i går alene.

De danske myndigheder følger situationen meget nøje og har skruet op for beredskabet. De næste dage og uger bliver afgørende for os. Vores situation er den, at vi i Danmark har vi den seneste uge konstateret bred samfundssmitte med smitte i 96 ud af 98 vores kommuner.

Det er alle aldersgrupper, der skal være med her. Alle dele af samfundet skal gøre en ekstra indsats for at passe på ældre og særligt udsatte medborgere, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb med Covid-19. Vi skal beskytte vores sundhedsvæsen og forebygge, at smitten flytter ind på plejehjemmene. Det kræver, at vi ændrer vaner og husker afstand og håndsprit. Ligesom vi lykkedes med i foråret. Vi ved, vi kan. Det er nu, det gælder.

Lad mig også give en status på Europa: Store dele af Europa har oplevet en eksplosion i smittetallene de seneste 10 dage. I Holland er alle restauranter lukkede, salg af alkohol må ikke ske efter kl. 20. I Tjekkiet er skoler, restauranter, barer og natklubber lukkede. I flere store franske byer er der udgangsforbud imellem kl. 21 og seks om morgenen – ingen steder i Frankrig må man forsamles flere end seks personer, og der tales om undtagelsestilstand.

Jeg er i tæt kontakt med mine europæiske og nordiske kolleger. Alle arbejder på højtryk for at holde os foran pandemien og holde situationen under kontrol.
Flere lande og regioner melder om fornyet bekymring over pres på sundhedsvæsenet.

I regeringen er vi ligesom i foråret klar til at handle. Derfor har vi i dag meldt ud, at flere restriktioner vil komme på bordet i en nær fremtid. Vi er klar til at gøre brug af flere våben, der kan slå smitten ned i vores samfund. Det handler om at sætte ind, før det er for sent.

Jeg håber, at alle vil gøre en ekstra indsats for at få smitten under kontrol.

Supervåbenet er stadig afstand. Det er vores fælles front, når smitten nu igen står for døren. Strategiens tre ben er fortsat: Test, opsporing og isolation. Og derfor er det vigtigt for mig at nævne, at der aktuelt er ledig testkapacitet, så der er let og nem adgang til at få taget en coronatest.

Tak for hjælpenOpslag fra den 19. oktober 2020 kl. 18.17

Lige en personlig update

Jeg arbejder hjemmefra de næste dage ud fra et sikkerhedshensyn. Det skyldes, at en af mine tætte embedsmænd er nær kontakt til et smittet familiemedlem.

Heldigvis kan jeg ligesom mange andre klare meget af arbejdet hjemmefra på skærm og telefon.

Vi skal undgå smittespredning, og jeg har et særligt hensyn at tage til de kritiske funktioner omkring Sundheds- og Ældreministeriet, Regeringen og Folketinget. Jeg arbejder ufortrødent videre, og jeg forventer i første omgang at skulle være hjemme nogle dage, indtil der er vished for, om jeg er nær kontakt til en smittet.

Pas på hinanden!Opslag fra den 18. oktober 2020 kl. 14.00

Coronapandemien har igen fat i Europa - kort status

Coronapandemien har igen fat i Europa. Jeg vil give en kort status for situationen her i Danmark og i Europa.

Mange europæiske lande oplever en stigende smitte i øjeblikket, og Udenrigsministeriets landkort bliver stadig mere orange. Det er en bekymrende udvikling. I Frankrig har man indført udgangsforbud i flere større byer. I Spanien skal man bære mundbind, så snart man forlader sit hjem. I Holland må restauranterne kun tilbyde take away. Og i Storbritannien må man kun samles op til seks personer. Dér er vi heldigvis ikke i Danmark.

Det seneste døgn er 451 testet positiv for COVID. Det er ikke det højeste smittetal, vi har set indtil nu, men vi er meget opmærksomme på den udvikling, der aktuelt er i tallene. Vi finder relativt mange smittede for tiden. Den seneste uge er en større andel, af dem vi tester, testet positiv for corona. Den såkaldte positivprocent er steget.
I torsdags testede vi 34.847 personer. 454 blev testet positiv. Det betyder, at positivprocenten var oppe på 1,3%. Det niveau, vi ser i øjeblikket ift. positivprocenten, er det højeste, vi har set længe. Den udvikling bekymrer mig.

En del af forklaringen på den højere positivprocent kan være, at færre har ønsket at lade sig teste i efterårsferien, og at vi gennem effektiv smitteopsporing har testet mere målrettet og derfor fanger relativt flere smittede. Test er fortsat et kerneelement i vores kamp mod corona, og vi har opbygget en testkapacitet, der bringer Danmark blandt de førende i verden i forhold til vores befolkning. Med udbredt test kan vi få et bedre samlet billede af epidemiens udbredelse, og ventetiden til både test og testsvar er og skal være lav.

Smitten faldt henover sommeren, og vi glemte måske i et øjeblik, hvilken sundhedskrise hele verden står i. Men epidemien har ligget og ulmet, og nu er den blusset op igen. I Europa og i Danmark. Virus skelner ikke. Hverken mellem begivenheder eller befolkningsgrupper. Vi kan alle sammen blive smittet, og vi kan alle sammen være med til at give smitten videre.
Det er samlet set en bekymrende udvikling, vi ser lige nu - særligt i lyset af udviklingen ud i Europa.

Derfor er det så vigtigt, at vi hver især husker de gode vaner, der hjælper med at holde smitten nede. Vi må huske på at holde afstand. Vi må huske at blive hjemme, hvis vi har symptomer på coronavirus. Vi må prøve at begrænse vores sociale samvær til et mindre antal personer, end vi normalt ville ses med. Vi må huske at holde god håndhygiejne. Og vi må passe på hinanden.

Under hele håndteringen af epidemien har jeg været meget imponeret over det ansvar, som danskerne har udvist. Det håber jeg, alle vil fortsætte med.Opslag fra den 18. oktober 2020 kl. 13.03

5-års grænsen ophæves

Jeg har indgået en bred aftale om at ophæve 5-års grænsen for opbevaring af æg ifm fertilitetsbehandling og sygdom. Tak til Folketingets partier for at være med – men først og fremmest en kæmpe tak til Julie, Kristian, Lisbeth og Cathrine, der har stillet borgerforslaget og som satte sagen på dagsordenen.

Læs mere i pressemeddelelse: "Ny politisk aftale ophæver 5-års grænsen for nedfrysning af æg"


Opslag fra den 10. oktober 2020 kl. 8.46

Tak til Poul Nyrup!

Tak Poul Nyrup for dit kæmpe arbejde for at nedbryde tabuer og forbedre vilkårene for unge mennesker med psykisk sygdom. Det er så stærkt at se en tidligere statsminister dedikere så stor en del af sit liv til netop denne sag.

Og der er brug for der. Vi har et problem i Danmark, som vi må og skal løse. 20 procent af vores børn og unge trives ikke. De døjer blandt andet med angst, begyndende depression, lavt selvværd og ensomhed. 15 procent af de unge i Danmark får en behandlingskrævende psykisk diagnose, før de fylder 18 år. Det er alt, alt for mange. Vi er for dårlige til at forebygge. Vores tidlige indsats skal styrkes. Og behandlingsmulighederne skal løftes.

Det har jeg delt mine tanker om på PsykiatriNetværkets årlige Psykiatritopmøde netop sammen med Poul Nyrup. Her fik jeg indspark til regeringens kommende 10-års plan for psykiatrien fra de frivillige organisationer på psykiatriområdet. Tusind tak til alle jer, der har været med til at arbejde med den. Det er helt afgørende, at vi får input fra alle organisationer, pårørende og unge, som selv slås med psykisk sygdom og udfordringer.

Vi skal have knækket kurven, og blive langt bedre til at tage hånd om problemerne, før de udvikler sig til en mere alvorlig tilstand. Og de unge, der har brug for at blive behandlet for en psykisk lidelse, skal have tryghed og vished for, at den rette hjælp er der, når der er brug for det. Desværre er det langt fra altid tilfældet.

Jeg var for nylig på besøg på Bakkehuset i Roskilde, som hjælper familier med børn og unge, der har henvendt sig til den psykiatriske akutmodtagelse. På Bakkehuset findes psykiatri og kommunal service under samme tag. Over 60 procent har været bekymret i mere end 1 år, når de henvender sig til akutmodtagelsen. 60 procent! Og mere end 15 procent har været bekymret i mere end 5 år uden at få den rette hjælp. Det er jo tal, der taler for sig selv, og som viser, at vi har en uhyre vigtig opgave i at opspore tidligere, så vi kan tage hånd om unge, der mistrives, før problemerne vokser sig store og bliver mere alvorlige.

Det er derfor vi har behov for en samlet, langsigtet og gennemarbejdet plan for, hvordan vi kan løfte indsatsen for mennesker med ondt i sindet og psykiske lidelser de kommende mange år. Arbejdet med en 10-års plan for psykiatrien er i gang. Vi er klar til at løfte psykiatrien, så den bliver fremtidssikret og får en langt højere prioritet end i dag. Med mere tid til faglighed og omsorg for det enkelte menneske.

I dag er det World Mental Health Day. Tak for indsatsen til alle, der arbejde for at forebygge og behandle psykiske lidelser. Opslag fra den 30. september 2020 kl. 8.18


Ser frem til "Ældretopmøde 2020" i dag og i morgen

Godmorgen 🌞 Sundheds og ældreministeriets gamle bygning ligger tæt ved vandet i København. På vej til fods så jeg her til morgen det her smukke syn fra broen ved Nyhavn.

Det her kan kun blive en god dag. Jeg ser især frem til sammen med Ældresagen, FOA og KL at samle medarbejdere, pårørende, ledere og eksperter om at få værdighed, omsorg og faglighed i vores ældrepleje. Vi har set alt for mange svigt. Og der har ligeså været alt for mange sparerunder i både hjemmeplejen og på plejehjem. Der står et kæmpe genopretningsarbejde foran os, og det går vi sammen om at sætte i gang i dag.

Se program for "Ældretopmøde 2020" 

Det smukke syn fra broen ved Nyhavn


Opslag fra den 23. september 2020 kl 23.13 

Spørg Borgen og corona

Tak til Spørg Borgen for gode spørgsmål og tid til samtale om, hvor vi står lige nu mht. corona. Mange europæiske lande er ramt af stigninger i både smittede og indlagte, også i Danmark skal vi gøre en særlig indsats for at få knækket stigningen. Så kan vi holde samfundet mest muligt åbent, og så har vores sundhedsvæsen fortsat tid og plads til at tage sig af alle de andre patienter, som skal have behandling af høj kvalitet.

Sundhedsstyrelsens rapport, som samler op på den tilgængelige viden om effekten af mundbind. Den beskriver også udfordringerne ved at indsamle evidens, men konklusionen er klar.Opslag fra den 23. september 2020 kl. 15.33

Tak til Faglige Seniorer for vigtig samtale

Tak til Faglige Seniorer for vigtig samtale i dag om vores ældrepleje. Både plejehjem og hjemmepleje, hvordan vi sikrer en bedre kultur, styrker fagligheden og får fulgt op på og lært af klager.

Jeg mødes i denne tid med en lang række mennesker, hvis hjerte brænder for en bedre ældrepleje. For vi skal en ny vej for ældreplejen. De årlige nedskæringer, som år efter år har været en realitet i kommunerne, skal være fortid. De skaber utryghed, og vi har behov for det modsatte. Nu følger pengene med, når opgaven vokser. Det giver basis for en ny retning for ældreplejen, hvor trygheden, respekten, fagligheden og omsorgen er i højsædet.

Og så fik jeg også mulighed for at takke Faglige Seniorer for deres mange aktiviteter i forbindelse med Sommerpakken efter forårets corona, hvor i alt 12.000 af deres medlemmer over hele Danmark har besøgt museer, fået naturoplevelser, været på kanalrundfart, besteget skovtårnet og sejlet til Fanø og kørt til Rømø. 

 
Billeder fra mødet


Opslag fra den 22. september 2020 kl 16.31

Nyt om kontakttal for smittede

Så har vi nyt om kontakttallet for smittede, som jeg vil skynde mig at dele her: Tallet er faldet fra 1,5 til 1,3 denne uge. Det betyder, at hver gang vi har 10 smittede personer i Danmark, smitter de til sammen 13 nye.

Smitten stiger altså fortsat, men i lavere tempo. Vi skal under 1, før kurven knækkes. Vi har iværksat en række målrettede tiltag for at bringe smitten ned.

Sammen knækker vi kurven.Opslag fra den 21. september 2020 kl. 14.23

Værdighed, faglighed, omsorg og medmenneskelighed skal kunne mærkes og ses alle steder

Vi skal have genrejst vores ældrepleje. Værdighed, faglighed, omsorg og medmenneskelighed skal kunne mærkes og ses alle steder. Vi accepterer ingen brådne kar.

Vi har arvet vores land fra generationerne før os. De har bygget verdens bedste samfundsmodel op, og nu har de brug for, at vi hjælper dem den anden vej.

Jeg stiller mig i spidsen for den styrkelse af ældreplejen. Jeg kan ikke gøre det alene, og alle gode kræfter er inviteret med.

Derfor en tak til Danske Seniorer for jeres stærke forslag her i dag og konkrete aftale om at arbejde videre sammen. Og tak for at I hver eneste uge i alle hjørner af Danmark arbejder for, at alle får en god og tryg seniortilværelse.Opslag fra den 17. september 2020 kl. 21.22

Vigtigt, at alle kommunikerer klart og umisforståeligt

Hjem og kysse familien godnat. Lang dag overstået, vores gode folk arbejder i døgndrift på at holde epidemien under kontrol. Samtidig et vigtigt arbejde at sikre, at alle kommunikerer klart og umisforståeligt. Her skal jeg være helt ærlig og sige, at der er ting, vi alle kan lære og en klar plads til forbedring. Jeg kan forsikre, at alle arbejder det bedste, de kan, og vi har brug for alle regioner og styrelser, alle medarbejdere og al viden fra Danmark og udlandet.

Ingen ønsker at epidemien blusser op igen. Jeg tror mange er trætte af at høre om corona. Og måske der nogen steder er blevet slækket for meget på at overholde retningslinjerne. Men sagen er den her: Tallene for antal indlagte og smittespredning er i Danmark og i Europa på vej i den forkerte retning. Det er desværre status lige nu. Så derfor: Lad os sammen hjælpe vores samfund og vores sundhedsvæsen igennem denne tid.

Vi er som altid klar med de værktøjer, der skal til. Men det kan ikke stå alene. Det er hele samfundet, der endnu en gang skal bryde smittekæder, holde afstand, spritte af og hjælpe til.
Tusind tak for indsatsen.Opslag fra den 15. september 2020 kl. 7.19

Stærkt fagligt fokus på senfølger efter COVID-19 

Jeg vil gerne sætte fokus på de senfølger, som vi kan se rammer mennesker, der har været smittet med covid-19.

Og hvis nogen tror, at de med deres unge alder ikke er i risikogruppen for alvorlig sygdom eller senfølger, er det vigtigt for mig at slå fast: Vi ved, at senfølgerne kan ramme alle aldersgrupper.

Det er åndenød. Hjertebanken. Koncentrationsbesvær og tab af hukommelse. Smerter i muskler og led. Nedsat smagssans. Nedsat lugtesans.

I Danmark har vi rundet 20.000 smittede. Alle aldersgrupper har smitten. Og ingen aldersgrupper går helt fri, når vi taler om senfølger. Ældre som unge og dem ind i mellem. Derfor er det helt centralt, at vi holder smitten nede i vores samfund og passer på hinanden. Konsekvenserne af coronavirus kan være alvorlige, uanset hvem den måtte smitte

Derfor er det vigtigt at dele al den viden, vi har om coronavirus. Vi ved endnu ikke, hvor lang tid senfølgerne efter overstået sygdom vil være der hos den enkelte. Men vi ved, at det er en alvorlig konsekvens af virussygdom, som vi ikke endnu kender det præcise antal for i Danmark, men internationalt anslår man, at mellem 5-10 % kan få senfølger efter at have haft coronavirus.

Lige nu er vores viden om de længerevarende negative følgevirkninger af infektion med coronavirus ikke fuldkommen. De fleste kommer sig oven på infektion med coronavirus, og det er vigtigt at huske på. Men der er altså også borgere, der døjer med de her eftervirkninger af COVID-19 sygdom.

Det, der er helt sikkert, er, at vi nøje skal følge og studere, hvordan coronavirus påvirker kroppen på længere sigt. Sundhedsstyrelsen har nedsat en følgegruppe med eksperter og repræsentanter fra faglige selskaber, der systematisk skal undersøge senfølger og viden fra ind- og udland, så vi kan blive klogere på coronavirussens længerevarende effekt. Det skal sikre et bedre grundlag for rehabilitering, behandling og genoptræning til dem, der har brug for det. Der er flere interessante forskningsprojekter i gang, som Sundhedsstyrelsen også tager med i sine undersøgelser af senfølger efter COVID- 19 sygdom.

Sygehusene tilbyder genoptræningsindsatser, så længe man er indlagt. Og når man udskrives, så er det muligt at få hjælp til genoptræning og rehabilitering i kommunen.

Det Nationale Videnscenter for Rehabilitering og Palliation (REPHA) har også startet et udviklingsprojekt i efteråret 2020, som har til formål at undersøge rehabiliteringsbehov, og hvordan rehabilitering bedst tilrettelægges for personer med senfølger efter COVID-19. Borgere, der har været indlagt med COVID-19 med alvorlige vejrtrækningsproblemer, kan søge om ophold hos REPHA.

Læs nyhed på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: "Stærkt fagligt fokus på senfølger efter COVID-19"


 

Opslag fra den 13. september 2020 kl. 19.38

Det gør mig ondt!

Det gør ondt at se de her billeder, at høre de ord blive sagt til en kvinde, der står fuldkommen hjælpeløs og prøver at forstå. Det er helt ubærligt.

Lad mig sige det, så det ikke kan misforstås: Sådan en opførsel har ingen plads i vores ældrepleje. Og vi kan konstatere, at eksemplerne på uværdig og forrået kultur er mange. Alt, alt for mange.

Der skal reageres med konsekvens, når sådan noget sker. Det er, som jeg forstår det, også sket i den her konkrete sag. Det manglede bare.

Men det efterlader mange, både ældre og pårørende, med en forståelig utryghed og en grundlæggende angst: Kan det ske for os? Vi er forpligtet til at bygge vores ældrepleje op, sætte en klar kurs for faglighed, omsorg, nærvær, værdighed.

Og så vil jeg også gerne sende en hilsen til alle jer titusindvis af Sosu-medarbejdere, som hver dag og nat er der for vores ældre, ser dem som de mennesker, de er. Som bruger jeres faglighed med omsorg og værdighed: Det er jer, vi skal bygge på, når vi sammen skal bygge den danske ældrepleje op i en ny retning. Kom med jeres erfaringer. Det, der virker, og det, der ikke gør det.

Vi skal have alt på bordet, og så skal der ryddes ud og bygges op. Det arbejde satte vi i gang efter TV2-dokumentaren i sommer. Den her rystende historie viser, hvor vigtigt, det er.

Klik på billedet nedenfor og se "Sosu-hjælper filmede og delte video af demensramt kvinde: - Er du skør eller hvad?"

 Opslag fra den 8. september 2020 kl. 15.55

Udviklingen i smittestigningen

Kære alle, lige en melding om udviklingen i smittestigningen:
Kontakttallet er steget til 1,5. Dermed smitter 10 personer nu i gennemsnit 15. Det afspejler den stigende smitte, vi har set og understreger, at vi alle skal huske de gode vaner - særligt i Odense og hovedstadsområdet, hvor vi kan se, at smittetallene er højest.

Jeg har kopieret kurven ind herunder.

Lad os alle hjælpe med at holde epidemien under kontrol.

 
Opslag fra den 8. september 2020 kl. 10.00

Debat om finansloven - vi går ikke på kompromis med sikkerheden - vi afsætter midler til indkøb af kommende corona-vacciner til Danmark

I dag debatterer folketinget finansloven, og her i sundheds- og ældreministeriet forbereder vi os på et væsentligt element:

Vi afsætter nemlig midler på finansloven til at indkøbe de kommende corona-vacciner hjem til Danmark.

Der er tale om et betragteligt beløb, og vores strategi er at satse på flere heste, al den stund, at det ikke på nuværende tidspunkt er klart, hvordan udviklingen vil foregå blandt de førende globale producenter. Der er et kapløb i gang, og her skal vi placere os klogt.

Der ligger derfor et kæmpe arbejde bag, både i Danmark, sammen med vores europæiske og nordiske kolleger og med at sikre, at vaccinerne gennemgår den mest grundige kvalitetsgennemgang, før de introduceres til Europa og Danmark.

Vi går ikke på kompromis med sikkerheden, og også derfor er det nødvendigt, at vi i finansloven afsætter tilstrækkeligt midler, således at vi kan gå med livrem og seler.

Det gælder den danske befolknings sundhed og sikkerhed, og det gælder vores mulighed for som samfund at vinde over pandemien.

 Opslag fra den 7. september 2020 kl. 10.30

Vi har et problem med ensomhed, Danmark.

Og det rammer i særlig grad vores ældre medborgere.

Ældre Sagens egne tal peger på, at 50.000 ældre er ramt af ensomhed i hverdagen.

Og mange af dem taler ikke om det, fordi det er forbundet med tabu.

Det kan og skal vi gøre bedre. Det må være slut med at lukke øjnene for det her problem. Vores ældre generation har bygget det her samfund op. Samvær og at være noget for hinanden har vi alle behov for, hele livet igennem.

I dag starter vi derfor Partnerskab mod ensomhed på ældreområdet. Her samler vi kræfterne i alle organisationer, der tilsammen kan hjælpe med at løfte det her område.

Tak til Ældre Sagen for at være værter for dagens program.Opslag fra den 27. august 2020 kl. 21.49

For præcis et halv år siden.....

For præcis et halvt år siden, da jeg lagde mig til at sove, gjorde jeg noget, jeg ikke plejer: Jeg satte min telefon på “lyd” - indtil da stod den faktisk på lydløs, når jeg skulle sove. Det har den ikke gjort siden den nat.

Den aften havde jeg nemlig en fornemmelse af, at nu var det tæt på. Jeg vidste, at der blev testet, og svarene kom ind både dag og nat - og rapporterne sagde, det snart ville var et spørgsmål om tid, før den nye sygdom kunne komme til Danmark.

Faktisk skruede jeg op for lyden, for jeg ville være sikker på, at jeg hørte den, hvis den ringede.

Og det gjorde den.

Mellem kl 02 og 03 ringede den, min mobiltelefon. “Så har vi den første smittede i Danmark” var det første, jeg hørte. Det opkald glemmer jeg aldrig.

Jeg sov ikke mere den nat. Havde nogle flere telefonsamtaler. Tjekkede op på planerne. Og jeg mødte ind, mens det stadig var mørkt meget tidligt i ministeriet.

Dengang vidste vi ikke meget om, hvad der ventede. Tiden siden da har været det mest krævende, det mest vigtige og det mest lærerige, jeg nogensinde har prøvet.

Der er truffet beslutninger, jeg aldrig har troet, jeg skulle være med til. Vi har arbejdet mod tiden, mod en ukendt virus og med store og alvorlige konsekvenser uanset om og hvordan, der blev ageret. I Danmark såvel som i udlandet.

Fuldkommen afhængig af, at vi som befolkning stod sammen og var parate til at ændre ting, som heller ingen havde forestillet sig. Håndtryk. Afstand. Hjemmearbejde. Mundbind. Afsavn.

Intet er perfekt. Og der er meget, vi vil kunne gøre bedre og være mere forberedt til, næste gang en sundhedskrise rammer af den kaliber. Det ved jeg. Det er vigtigt, at vi lærer af den situation, så vi står bedre rustet og har værktøjerne klar.

Samtidig stolt over det enorme arbejde, alle involverede har ydet ind til nu. Og jeg sætter umådelig pris på alle de søde hilsener og den varme støtte, jeg selv har mødt på min vej i de her måneder. Det giver energi og et rygstød.

Alt det tænker jeg på her til aften. Både det, der gik godt, og det vi skal gøre bedre. Jeg tjekker igen de sidste dages flotte tal på den danske epidemikurve, hvor vi som samfund fik knækket stigningen i de sidste uger.

Hver dag justerer vi systemerne. Test, opsporing, isolation. Og jeg ved, at vi er mange involverede, der lader jeg op til de kommende måneders indsats for at holde vores samfund mest muligt åbent og i gang, mens vi samtidig holder epidemien nede og under kontrol.

Tak for indsatsen til alle.


Opslag fra den 27. august 2020 kl. 15.01

Op om morgenen: Frem med pilleglasset og snup to smertestillende

Op om morgenen: Frem med pilleglasset og snup to smertestillende. Afsted på job, i frokostpausen to piller til.

Sådan er der mange, der har det, for at komme igennem hverdagen. Alt for mange.

Og belastningen er skævt fordelt Tallene taler deres tydelige sprog, når man måler på behovet for smertestillende medicin:

Blik & Røraebejderforbundet: 73 procent
Fødevareforbundet NNF: 64 procent
Malerforbundet: 75 procent
Dansk Elforbund: 62 procent

Befolkningen i gennemsnit: 34 procent.

Vi kan se sort på hvidt, at mange i hårde job må tage piller for at klare hverdagen uden for mange smerter. Og det er lige så klart: Dem, der har været længst på arbejdsmarkedet, tager mest medicin for at klare hverdagen.

Derfor har fire fagforbund dannet Alliancen for værdig tilbagetrækning. Fordi alle fortjener at kunne trække sig værdigt tilbage, efter at have ydet sit i mange år på arbejdsmarkedet.

Bag alliancen står Fødevareforbundet NNF, Blik & Rør, Dansk El-forbund og Malerforbundet.

Tak for jeres og mange andres indsats for at sikre bedre vilkår for dem, der har været længe på arbejdsmarkedet. Det er kun retfærdigt, at de får bedre muligheder for at trække sig lidt tidligere tilbage, så de også kan få nogle gode år som seniorer.

Et godt arbejdsliv og et godt ældreliv hænger sammen. Det er baggrunden for, at vi i regeringen har lagt et forslag frem, der giver ret til tidligere pension til dem, der har været længst på arbejdsmarkedet. Forhandlingerne er i gang, og vi går efter at skabe en model for tilbagetrækning, der kort sagt er mere rimelig og retfærdig end de skævheder, vi ser i dag.

Fordi er samfund også skal måles på, hvordan vi behandler dem af os, der har været længst tid på arbejdsmarkedet.

 
......sammen med Fødevareforbundet NNF's forbundsformand Ole Dam Wehlast - Fødevareforbundet NNF

 
Graf, der viser, hvor mange der har haft behov for at tage smertestillende medicin - maleren, fødevarearbejderen, vvs'eren og elektrikeren, sammenlignet  med resten af befolkningen.


Opslag fra den 24. august 2020 kl. 20.04

Godt gået Aarhus!

Jeg har godt nyt om Aarhus. Smittetallet i Aarhus har været alvorligt og bekymrende, men er nu nedadgående. Det betyder, at vi gradvist, forsigtigt kan åbne Aarhus mere op. Godt gået Aarhus! 

Du kan se udviklingen i smitten i Aarhus de seneste 30 dage i grafen her.

Fra i morgen vil der derfor gradvist blive åbnet op for fysisk fremmøde på ungdomsuddannelserne i Aarhus, som jeg ved, at mange unge har glædet sig til. I første omgang åbnes der op for, at halvdelen af eleverne kan være til stede samtidig på ungdomsuddannelserne.

Antallet af smittede borgere er dog fortsat højt i Aarhus i forhold til indbyggertallet, og aldersgruppen 10-29 årige udgør i øjeblikket næsten 50% af de smittede. Derfor anbefaler sundhedsmyndighederne, at den fysiske tilstedeværelse på ungdomsuddannelserne begrænses, så det maksimalt er halvdelen af eleverne, der kan møde fysisk på skolen samtidigt.
Begrænsning gælder foreløbigt til den 4. september. Sundhedsmyndighederne følger fortsat udviklingen i Aarhus tæt, og sundhedsmyndighedernes øvrige anbefalinger om tiltag i Aarhus for at undgå smittespredning gælder fortsat. Sundhedsmyndighederne vil igen fredag d. 28. august 2020 vurdere situationen i Aarhus.

Det var status på situationen i Aarhus. Jeg vil også gerne give en status på situationen i resten af Danmark:

I løbet af de seneste syv dage er der bekræftede tilfælde i 78 af landets 98 kommuner. Myndighederne har særligt fokus på kommuner, hvor over 20 ud af 100.000 indbyggere inden for de seneste syv dag er konstateret smittet.

Vi kan følge smittens veje i vores samfund tæt, fordi vi tester bredt og massivt. Vi ved derfor præcist, hvor vi skal sætte ind lokalt med opsporing og isolation. Og når vi gør dét, så kan vi se, at de lokale tiltag virker – og smitten falder.

Lad os fortsat stå sammen, lad os huske på de gode vaner og redskaber, der virker. En for alle og alle for en.

 

Læs mere om udbrudshåndteringen i Aarhus og i Silkeborg Kommuner


Opslag fra den 19. august 2020 kl. 12.48

2.000.000 testet for COVID-19

‪Tak til de medarbejdere, der knokler for, at vi kan holde smitten i skak. I dag rundede vi i 2.000.000 test for COVID-19, der er blevet podet og analyseret.

‪Kontakttallet er nu faldet til 1, hvilket betyder, at antallet af dagligt nye smittede er på et stabilt niveau. Vi fortsætter arbejdet med at holde epidemien under kontrol.Opslag fra den 12. august 2020 kl. 19.42

Tusind tak for opbakningen!

Tusind tak for opbakningen til at vi i Danmark kan nå den her milepæl nu:

Smitte|stop er nu hentet 1 mio. gange. Herligt at så mange bakker op om det digitale værktøj, der supplerer den manuelle smitteopsporing.

Budskabet er det samme: Hent appen og vær med til at knække smittekæderne: www.smittestop.dk

Linker til smittestop.dk 
Billede: Velkomstside på smittestop.dk


Opslag fra den 11. august 2020 kl. 12.08

Et vigtigt møde med Ældre Sagen

Jeg har haft et vigtigt møde med Ældre Sagen om en genopretning af ældreplejen, som jeg gerne vil fortælle mere om.

For vi har set det mange gange før: En dokumentarudsendelse viser grundlæggende og uhyggelige svigt på et vigtigt velfærdsområde. Alle er rystede, sagen kommer på dagsordenen, men efter et par uger er dagsordenen rykket, og fokus er skiftet.

Ikke denne gang. Vi holder fast. Det skylder vi den generation, som har bygget det her fantastiske samfund op til at være verdens bedste og tryggeste land.

De har ikke fået alverden, mens de er vokset op, og de er gået igennem hårde tider for os. Nu har de brug for vores hjælp. Og den skal ske værdigt og med respekt for dem som de mennesker, de er, og med den faglighed og de ressourcer, både menneskeligt og økonomisk, der skal til.

Jeg insisterer på, at vi skal have problemerne på bordet. Det handlede mødet med Ældre Sagen om.

Vi drøftede den manglende prioritering af det her fundamentalt vigtige velfærdsområde. På trods af løfter om det modsatte, er der nemlig mange år frem til 2019 blevet færre midler til hjælp pr ældre.

Det kan og må ikke fortsætte. Pengene skal følge med, når vi blive flere ældre. Det princip vil vi samle folketinget om at sikre.

På mødet oplyste Ældre Sagen også, at følgende problemstillinger går igen i de henvendelser, som de modtager:

- Underernæring og dehydrering
- Manglende opmærksomhed/ageren
- Forkert medicinanvendelse og manglende handling ved hoftebrud
- Manglende rengøring
- Manglende personlig hygiejne
- Nedværdigende kommunikation og mobning
- Manglende indhold i hverdagen

Det er problemstillinger, som vi ikke kan være bekendt.

Og nu er det vigtigt, at vi holder fokus, og at området bliver prioriteret.

Jeg fortsætter derfor samarbejdet, både med Ældre Sagen og med alle andre, der vil være med til at løfte hele ældreområdet.

Billede fra mødet med Ældre Sagen
Billede: Fra mødet med Ældre SagenOpslag den 8. august 2020 kl. 09.24

Så er det nu!

Så er det nu, vi afgør, om vi fortsat skal holde epidemien under kontrol. Kom så Danmark, kom så Aarhus. Det er op til os allesammen.

Vi har i Danmark klaret os så godt igennem og nu skal vi ikke sætte alt det over styr. Afstand. Mundbind. Håndvask og sprit.

Vi sætter ind hurtigt og lokalt med konkrete tiltag netop for at stoppe smittekæderne. Det er det, vi nu ser i Aarhus. Vi tester, vi opsporer, vi isolerer. Men det kan ikke stå alene. Vi er nødt til at have alle med på at følge sundhedsanbefalingerne, så smitten kan stoppes.

For virussen er på vej i Europa igen. Flere lande registrerer bekymrende stigninger i smitten. Derfor: Lad os stå sammen ved at holde afstand.

Billede af Magnus Heunicke der bærer mundbind
Billede: Ministeren bærer mundbindOpslag den 1. august 2020 kl. 19.43

Kort status på smitteudbruddet på Danish Crown 

Jeg vil gerne give en kort status på smitteudbruddet på Danish Crown slagteriet i Ringsted Kommune her lørdag aften.

I mit sidste facebookopslag skrev jeg, at opskriften er test, opsporing og isolation. Det har vi sat systemer op for at håndtere. Jeg vil derfor gerne forklare kort, helt konkret, hvad der sker i denne situation:

Der er sket en stigning i antallet af positive coronatest i forbindelse med smitteudbruddet på et Danish Crown slagteri i Ringsted. Status på slagteriet er på nuværende tidspunkt lørdag aften, at de har 62 smittede medarbejdere, som de alle er i kontakt med. Myndighederne har foretaget, og fortsætter med, omfattende test, så alle medarbejdere på slagteriet i Ringsted testes. Dette gik i gang allerede ved første tilfælde, og ca. 600 ud af ca. 900 medarbejdere er nu testet – de fleste på en mobil teststation, som Region Sjælland har sendt ud.

Smitteopsporingen i Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder tæt sammen med Ringsted Kommune, Danish Crown, Region Sjælland samt med andre statslige myndigheder for at opspore smitten. Styrelsen for Patientsikkerhed tager kontakt til alle, der testes positiv, og får opsporet, hvem der er nære kontakter. Derefter tager styrelsen kontakt til de nære kontakter for at få dem testet.

Følgende er også i gang:

- Gentagne test af alle ca. 900 medarbejdere på Danish Crown i Ringsted
- Alle beboere og medarbejdere på et plejecenter med en smittet medarbejder testes
- Personale på øvrige plejehjem og hjemmeplejen i kommunen vil blive tilbudt test
- Udkørende testenhed sikrer nem adgang til test for de forskellige grupper
- Kommunen tilvejebringer isolationsfaciliteter, så der kan sikres mod smittespredning
- Styrelsen for Patientsikkerhed har udstedt påbud om besøgsrestriktioner på plejehjem i Ringsted
- Styrelsen for Patientsikkerhed modtager informationer om alle smittede og iværksætter kontaktopsporing i forhold til hver enkelt.

Jeg har desuden drøftet situationen direkte med borgmesteren i Ringsted, Henrik Hvidesten, som gør et stort stykke arbejde, ligesom jeg har talt med Danish Crown og med fødevareforbundet NNF. Der løftes et omfattende arbejde i Ringsted, og alle involverede udfører en ekstremt vigtig indsats med stor koordinering og hvor hastighed og grundighed er afgørende.

Jeg kan desuden oplyse, at det er besluttet, at Styrelsen for Patientsikkerhed deltager i byrådsmøde i Ringsted nu på tirsdag for at bistå med med yderligere koordinering og oplysning.

Virus er med al tydelighed stadig både i Europa og i Danmark - og aktuelt altså med et udbrud i Ringsted omkring slagteriet.

Derfor kære venner: Lad os bevise, at vi endnu en gang kan holde epidemien under kontrol. Afstand, håndvask, håndsprit, host i ærmet. Og følg også Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om mundbind hvis du rejser i den kollektive trafik på tidspunkter, hvor det er svært at holde afstand til andre passagerer.

Lad os hjælpe hinanden endnu en gang. Tak.

 


Sidst opdateret 02-12-2020

Kontaktinformation

Holbergsgade 6
1057 København K
 | tlf: 72269000
 | EAN: 5798000362055
 |